Berberine: Diabetes type 2 en afvallen
Diabetes type 2 geeft een haast eenduidig ziektebeeld. Je kampt met chronische vermoeidheid, waardoor je eigenlijk een zombieachtig bestaan leidt. Een ogenschijnlijk goed gehydrateerde zombie, dat wel. Je drinkt namelijk water alsof je ervoor betaald krijgt, wat op zijn beurt betekent dat je eigenlijk een groot deel van de dag op het toilet doorbrengt.
Geschetst scenario lijkt op een onleefbaar leven, toch? Dit is helaas de onaangename realiteit van suikerziekte. Een aandoening waar maar liefst 1,1 miljoen Nederlanders mee te kampen hebben.
Wat is berberine?
Als mogelijke verlossing willen we je daarom kennis laten maken met een kruid dat zijn oorsprong vindt in de Chinese geneeskunde; berberine. Naast een mogelijke verlosser ten aanzien van Diabetes type 2 heeft deze stof nog een andere welkome bijkomstigheid.
Berberine kan namelijk ingezet worden ter bevordering van gewichtsverlies. Te mooi om waar te zijn? Nee! Naast dat we in de berberine-materie doken spraken we met iemand die de positieve invloed van berberine op haar gewichtsverlies persoonlijk heeft ondervonden.
Maar eerst; wat verstaan we onder deze sterkhouder binnen de Chinese geneeskunde? Van origine vinden we berberine in het plantengeslacht berberis. Centraal binnen dit plantencluster staat de Berberis aristata die we ook kennen als boomkurkuma of Indische Berberis.1 De wortels van de Berberis aristata vormen de basis van berberine.
Waar we in het westen pas recent de heilzame werking van het gele kruid ontdekten, zijn landen als China, India en Japan al ervaringsdeskundigen op het gebied van berberine. Deze landen gebruiken de Canadese geelwortel, zoals we ook wel aan berberine refereren, namelijk al duizenden jaren bij het behandelen van allerlei ziekten. Echter zijn er in de afgelopen decennia talloze studies uitgekomen in Europa en de VS. Het westen lijkt bezig met een heuse inhaalslag. Zo kan het – naast mogelijke remedie tegen suikerziekte – ondersteuning bieden bij gewichtsverlies.
Afvallen met berberine
Heb je het gevoel dat diëten, hardlopen of naar de sportschool gaan geen effect heeft? Berberine zou in dit geval weleens je leven kunnen verrijken. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat suppletie van het nutriënt een gunstig effect heeft op de vetachtige stoffen die aanwezig zijn in het bloed wat kan resulteren in een afname van het vetgehalte.2
Bovendien is de positieve werking van berberine op de cholesterolspiegels in vele studies aangetoond. Zo heeft de botanical onder andere een positief effect op het glucosemetabolisme en de bloeddruk. Ditzelfde onderzoek toonde aan dat een dosering tussen de 500 en 1500 mg veilig en effectief is bij het verlagen van de cholesterolspiegels. Daarnaast kan berberine een goed alternatief zijn bij gevoeligheid voor statines (cholesterolsyntheseremmers).
Diabetes type 2 en werking berberine
Berberine heeft voornamelijk onze aandacht getrokken door de werking die het heeft op suikerziekte. Deze aandoening, waarbij er sprake is van een verstoorde koolhydratenstofwisseling, kenmerkt zich door herhaaldelijk verhoogde bloedglucosewaarden. Voorafgaand aan Diabetes type 2 is er vaak sprake van hyperinsulinemie waarbij de bloedsuikerspiegel nog binnen de normale waarden valt, maar de insulinespiegel wel toeneemt.
Diabetes type 2 ontstaat pas wanneer de lichaamscellen minder gevoelig worden voor insuline. Wanneer iemand overgewicht heeft is het lastiger voor het lichaam om genoeg glucose vanuit het bloed in de cellen te krijgen, wat leidt tot een verhoogde bloedsuikerspiegel. Deze insulineresistentie kan op de duur zelfs uitmonden in de aandoening Diabetes type 2. Kenmerkende symptomen voor suikerziekte zijn vermoeidheid, chronische dorst, regelmatig plassen, een jeukende huid en het langzaam genezen van wondjes en ontstekingen.
Wat voor rol kan berberine spelen bij de behandeling van Diabetes type 2?
Uit onderzoek is gebleken dat berberine zorgt voor de activatie van het AMP (geactiveerde proteïne kinase). Dit is een enzym dat betrokken is bij het regelen van de voedselopname en het energieverbruik in de spieren en lever. Onderzoek heeft aangetoond dat berberine de triglyceridenwaarden in het bloed (een type vet dat in het lichaam fungeert als bron en opslagplaats van energie) sterk verminderd. Een lager gehalte van deze vetten in het bloed maakt het voor het lichaam makkelijker glucose naar de cel te transporteren. Hierdoor heeft berberine een positieve gevolg bij het gestel vatbaarder maken voor insuline, wat op zijn beurt de schadelijke effecten van Diabetes type 2 verminderd.6
Bron: https://www.sohf.nl/nieuws/berberine-diabetes-type-2-afvallen
Referenties:
- Neag, M et al. (2018). Berberine: Botanical Occurrence, Traditional Uses, Extraction Methods, and Relevance in Cardiovascular, Metabolic, Hepatic, and Renal Disorders. Frontiers in pharmacology, 9, 557.
- Chang W et al. (2015). Berberine as a therapy for type 2 diabetes and its complications: From mechanism of action to clinical studies. Biochemistry and Cell Biology, 93(5), 479-486.
- Lee YS et al. (2006). Berberine, a natural plant product, activates AMP-activated protein kinase with beneficial metabolic effects in diabetic and insulin-resistant states. Diabetes, 55(8), 2256-2264.
- Cicero AFG et al. (2017). Lipid lowering nutraceuticals in clinical practice: position paper from an International Lipid Expert Panel. Archives of Medical Science, 13(5), 965-1005.
- Koppen LM et al. (2017). Efficacy of Berberine Alone and in Combination for the Treatment of Hyperlipidemia: A Systematic Review. The Journal of Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.
- Ko BS et al. (2005). Insulin sensitizing and insulinotropic action of berberine from Cortidis rhizoma. Biological and Pharmaceutical Bulletin, 28(8),1431-1437.