Blog

De lekkende darm (leaky gut): oorzaak van vele gezondheidsproblemen?

Afbeelding voor "De lekkende darm (leaky gut): oorzaak van vele gezondheidsproblemen?"

Lekkende darm syndroom

Het lekkende darm syndroom is een aandoening waar een groeiend aantal mensen mee worstelt. Veel mensen weten het niet eens. Door de naam zou je kunnen denken dat de aandoening alleen impact heeft op het spijsverteringssysteem. In werkelijkheid kan een lekkende darm tot veel andere gezondheidsproblemen leiden. Het syndroom kan de oorzaak zijn van voedselallergieën, te laag energieniveau, gewrichtspijn, schildklierproblemen, auto-immuunziekten en een trage stofwisseling.

Het lekkende darm syndroom of Leaky Gut Syndrome (LGS) is een aandoening waarbij de darmwand zijn integriteit verliest. Gevolg: de darmwand laat meer door dan de bedoeling is. In feite vallen er gaten in de darmwand. En door de darmwand heen komen onverteerde voedseldelen, schadelijke stoffen, bacteriën, parasieten, schimmels en virussen in het bloed terecht. De binnenbekleding van de darmwand is een slijmvlies dat de grens vormt tussen de buitenwereld en de binnenkant van het lichaam. Alles wat binnenkomt via de mond, komt in de darm terecht en wordt in de darm geselecteerd op bruikbaarheid, waarna het ‘restmateriaal’ wordt uitgescheiden. Het grootste deel van het menselijk immuunsysteem zetelt dan ook in de darm, waar ongewenste indringers in feite buiten het lichaam worden gehouden en onschadelijk worden gemaakt.

Wanneer de darmwand meer doorlaat dan de bedoeling is, raakt de wand steeds verder beschadigd. Niet alleen bacteriën en dergelijke kunnen door de darmwand heen komen en zo het bloed inkomen, maar ook gluten en toxines. Giftige afvalresten die lekken kunnen een immuun reactie veroorzaken.

Symptomen:

 • Winderigheid
 • Voedingsintoleranties
 • Schildklierproblemen
 • Vermoeidheid
 • Gewrichtspijn
 • Hoofdpijn
 • Gewichtstoename
 • Syndroom X (metabool syndroom)

Grootste waarschuwingssignaal

Het grootste waarschuwingssignaal dat je met een lekkende darm te maken zou kunnen hebben, zijn voedselintoleranties. Proteïnen en vetten die slechts gedeeltelijk verteerd zijn kunnen door je darmwand heen sijpelen en vinden de weg naar de bloedbaan. Dit lokt een allergische reactie uit. De allergische reactie hoeft niet overduidelijk te zijn in de vorm van uitslag of iets dergelijks, maar kan leiden tot een van bovengenoemde symptomen.

Aanpakken voorkomt ernstigere problemen

Wanneer hier niks aan gedaan wordt, kan het tot ernstigere gezondheidsproblemen leiden. Die kunnen zijn: migraine, prikkelbare darm, artritis, eczeem, psoriasis, depressie, spierpijn en chronische vermoeidheid. Volgens Journal of Diabetes is er sterk bewijs dat een lekkende darm de primaire oorzaak is van auto immuunziekten als diabetes1. Een ander probleem van een lekkende darm is de slechte opname van vitale mineralen zoals zink, vitamine B12 en ijzer.

Wat zijn de oorzaken?

Er zijn 4 hoofdoorzaken van een lekkende darm:

 • Slechte voeding
 • Chronische stress
 • Overdaad aan giffen
 • Bacteriële dysbalans

Lectinen en fytinezuur

De proteïnen die in ongekiemde granen zitten en ook suiker, genetisch gemodificeerde voeding en reguliere zuivelproducten kunnen de darmwand beschadigen. Het probleem met ongekiemde granen is, dat ze grote hoeveelheden fytinezuren en lectinen bevatten: deze blokkeren de opname van nutriënten. Lectinen zijn suikerbindende proteïnen die een natuurlijk verdedigingssysteem vormen om planten te beschermen tegen ongewenste indringers zoals schimmels en parasieten. Dat is goed nieuws voor planten, maar niet voor ons menselijk lichaam.

De darmwand is bedenkt met suiker bevattende celen die de afbraak van voeding ondersteunen. Lectinen worden tot deze omgeving aangetrokken en wanneer ze zich hechten aan de darmwand, beschadigen ze de darmen. Zo veroorzaken ze ontsteking.

Lectinen zitten niet alleen in granen. Wanneer ze in kleine hoeveelheden geconsumeerd worden, is er niks aan de hand. Voeding die meer problemen oplevert omdat ze veel lectinen bevat is rijst, tarwe, spelt en soja. Weken en fermenteren verminderen fytinezuur en lectinen en maken deze voeding makkelijker verteerbaar.

GMO- en gekruiste voeding bevat in het algemeen veel lectinen, omdat de voeding aangepast is om insecten en schimmels buiten te houden. Granen die gluten bevatten kunnen ook de darmwand beschadigen.

Dus als je vermoed dat je darmwand beschadigt is en je wilt dit genezen, dan is het verstandig om granen te mijden. En vooral tarwe. 

Het goede nieuws is dat een lekkende darm niet een blijvende aandoening hoeft te zijn, en dat dit hier werkelijk een oplossing voor is

Welke ?

 • Verwijder alle voeding en factoren die schadelijk zijn
 • Vervang voeding voor gezonde voeding
 • Herstel door middel van bepaalde supplementen
 • Breng balans aan door probiotica

Bronnen: 

https://goedgezond.info/2015/03/17/een-lekkende-darm-wat-is-het-en-hoe-genees-je-het/

Leaky Gut As a Danger Signal for Autoimmune DiseasesFrontiers in Immunology, May 2017.

The intestinal epithelial barrier: a therapeutic target?Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology, November 2016.

Nieuwsbrief

Abonneer u op onze nieuwsbrief voor exclusieve inhoud en alle details achter de schermen.

niet invullen
niet invullen
niet invullen
Uw voor- & familienaam is een verplicht veld
geef een geldig e-mail adres op aub

Instagram