Fybromyalgie en een koolhydraatarm dieet
Fibromyalgie
Fibromyalgie is een aandoening waarbij je last hebt van chronische pijn in je spieren en bindweefsel. Vaak gaat deze pijn samen met stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen.
Je klachten wisselen vaak, dit betekent dat je de ene dag meer klachten hebt, dan de andere dag.
Bij fibromyalgie zijn geen afwijkingen in je spieren of je bindweefsel te vinden. Ook verder in je lichaam is niks te vinden dat de aandoening kan verklaren
Veel voorkomende klachten bij fibromyalgie zijn:
- pijn: vaak in je rug, nek, schouders, borstbeen, zijkant van je heupen of aan de binnenkant van je knie
- stijfheid: meestal in de ochtend, zogenoemde ochtendstijfheid. Ook ben je vaak stijf als je een tijd hebt gezeten of gestaan.
- lang aanhoudende (chronische) vermoeidheid
- krachtverlies van je spieren: hierdoor heb je meer moeite met bepaalde handelingen, zoals tassen dragen bij het boodschappen doen of gaan zitten en weer opstaan
- slaapproblemen: soms kom je niet goed in slaap. Soms slaap je wel, maar word je wakker door de pijn.
Stemmingsklachten: klachten die hierbij regelmatig voorkomen zijn:
⋅ angsten
⋅ depressieve gevoelens
⋅ concentratieproblemen
⋅ vergeetachtigheid
⋅ moeite hebben om beslissingen nemen
Het belang van een gezond dieet bij fibromyalgie
In het eerdergenoemde lijstje met alternatieve methoden om fibromyalgie tegen te gaan werd al een gebalanceerd en gezond dieet genoemd.Dit kan een bijvoorbeeld een Paleo benadering zijn waarbij je bewerkte en geraffineerde suikers uit je dieet schrapt.Bij een voedzaam ketogeen dieet zul je naast bewerkte en geraffineerde producten ook een behoorlijke beperking gaan hanteren in het eten van vrijwel alle koolhydraten (suikers). Ook ‘Paleo-proof’ voedingsbronnen zoals fruit worden vermeden.
Er zijn wetenschappelijk aanwijzingen dat het beperken van suikerconsumptie een positief effect heeft op (pijn)klachten en energieniveaus van vrouwen met fibromyalgie.
In het Engelstalige vaktijdschrift Journal of Musculoskeletal Pain werd in 2008 een universitair onderzoek gepubliceerd waarin het effect van koolhydraatconsumptie op de geestelijke toestand van vrouwen met fibromyalgie werd vergeleken met vrouwen die geen fibromyalgie hadden.
Van de vrouwen met fibromyalgie gaf het grootste gedeelte aan dat zij vaak trek hadden in suikers en dat zij deze suikers namen om zo hun energiepeil op te krikken en om hun humeur te verbeteren.
Wat de onderzoekers in het onderzoek vervolgens deden was de vrouwen met fibromyalgie voorzien van een zeer suikerrijke frisdrank. Ze wilden het effect van de suikers op het humeur en het energiepeil controleren.
De vrouwen moesten een vragenlijst invullen en daarnaast werden scans gemaakt om hersenactiviteit vast te leggen. De uitkomst van het onderzoek was dat vrouwen met fibromyalgie duidelijk gevoeliger reageerden op de hoge suikerconsumptie.
Dit bleek uit de vragenlijst die ze invulden en daarnaast ook uit de hersenscan, die een andere reactie op suikers liet zien vergeleken met vrouwen zonder fibromyalgie.
In een ander, recenter onderzoek uit 2013 werd het eetpatroon van vrouwen met fibromyalgie over een langere periode bestudeerd. De onderzoekers concludeerden dat een hoge consumptie van koolhydraten en suikers in verband stond met een verminderde levenskwaliteit.
Met name de verhoogde suikerconsumptie werd in verband gebracht met intensere pijnklachten.
Welke specifieke voordelen kleven hieraan voor mensen met fibromyalgie?
Er zijn wetenschappelijk aanwijzingen dat het beperken van suikerconsumptie een positief effect heeft op (pijn)klachten en energieniveaus van vrouwen met fibromyalgie.
Het effect van een koolhydraatarm of ketogeen dieet
Het ketogeen dieet beperkt dus de consumptie van koolhydraten behoorlijk. Door suikers en ook andere koolhydraten dusdanig te beperken in je dagelijkse voeding ontzie je je lichaam van de brandstof waar het normaliter op ‘draait’.
Dit betekent dat het lichaam op zoek gaat naar andere energiebronnen, waaronder ketonen. Deze ketonen worden door de lever aangemaakt uit opgeslagen vetten(triglyceriden) en dienen als alternatieve brandstof voor de hersenen bij een mindere beschikbaarheid van glucose.
Wanneer je lichaam in deze metabole staat verkeert, waarin het ketonen aanmaakt als alternatieve brandstof voor glucose, dan ben je in ketose. Er kleven talloze fysiologische en therapeutische voordelen aan ketose.
Het dieet wordt ook ingezet als manier om symptomen van neurologische aandoeningen zoals de Ziekte van Parkinson en epilepsie te bestrijden.
Met betrekking tot het beteugelen van de fibromyalgie-gerelateerde klachten zijn met name onderstaande voordelen van ketose interessant:
- Je cognitieve functioneren en mentale helderheid krijgen een boost (1).
- Verbeterde hersen-gezondheid
- Vermindering van pijn en ontstekingen (2) (3) (4) (5)
- Verminderde honger (6)
- Verhoogd energiepeil
In 2013 werd er een onderzoek uitgevoerd onder 33 vrouwen met fibromyalgie waarin verschillende diëten met elkaar werden vergeleken.
De vrouwen die een koolhydraatarm dieet volgden rapporteerden minder verwardheid, stress, onrust en vermoeidheid dan de vrouwen die een standaard Westers dieet volgden.
Een van de theorieën waarom een koolhydraatarm dieet zo goed kan werken bij fibromyalgie-patiënten is omdat bewerkte suikers ontstekingen kunnen veroorzaken. Deze ontstekingen kunnen vervolgens fibromyalgie aanwakkeren.
Het beperken van suikerconsumptie kan dus de kans op ontstekingen verminderen en daarmee pijnklachten van fibromyalgie.
Het is overigens niet per se nodig om daadwerkelijk in ketose te verkeren om de voordelen een koolhydraatarm dieet te ervaren. Het uitbannen van (bewerkte) koolhydraten kan al een behoorlijke vermindering in klachten en een toename in energie veroorzaken!
Bronnen:
https://reumanederland.nl/reuma/vormen-van-reuma/fibromyalgie/
https://keto.nl/keto-en-fibromyalgie/
Non-Ketogenic, Low Carbohydrate Diet Predicts Lower Affective Distress, Higher Energy Levels and Decreased Fibromyalgia Symptoms in Middle-Aged Females with Fibromyalgia Syndrome as Compared to the Western Pattern Diet Allen Ernst , MS &John Shelley-Tremblay , PhD
Do ketogenic diets really suppress appetite? A systematic review and meta-analysis A A Gibson 1, R V Seimon, C M Y Lee, J Ayre, J Franklin, T P Markovic, I D Caterson, A Sainsbury
Correlates of body mass index in women with fibromyalgia Gayle M Timmerman 1, Nicolina A Calfa, Alexa K Stuifbergen