Blog

Migraine: vormt koolhydraatarm eten een oplossing?

Afbeelding voor "Migraine: vormt koolhydraatarm eten een oplossing?"

Wat is migraine?

Migraine is niet een gewone hoofdpijn, het is een hersenaandoening. De gevoeligheid voor migraine komt vaak in families voor en is voor een gedeelte erfelijk. Sommige dingen lokken aanvallen uit op vaste momenten. Als vrouw kun je vaak een aanval krijgen in de periode waarin je ongesteld bent. Naast hoofdpijn kan migraine ook andere klachten geven. Je kunt bijvoorbeeld erg misselijk zijn en overgeven, of extra gevoelig zijn voor prikkels zoals geluid, licht en geur. Je kunt problemen hebben met zien.

Kenmerken van migraine

Bij migraine heb je last van een heftige, kloppende hoofdpijn. Meestal aan één kant van het hoofd, maar soms ook aan beide kanten. De hoofdpijn komt in meerdere aanvallen. Je hebt hier zoveel last van dat het je dagelijkse leven in de weg zit. Daarnaast kun je last hebben van de volgende kenmerken:

  •  Je ziet minder goed aan een kant van je gezichtsveld.
  •  Je ziet vlekken en lichtflitsen.
  •  Je kunt moeilijk praten.
  •  Je voelt je misselijk.

Chronische ontstekingen

Er wordt daarom ook steeds meer onderzoek naar migraine gedaan. Onderzoek wijst uit dat mensen met migraine een hoger niveau van C-reactive protein (CRP) in hun bloed hebben. Dit duidt op chronische ontstekingen. Bovendien is er een verband tussen het eten van koolhydraatrijke voeding (suikers en simpele koolhydraten), waardoor het bloedsuikergehalte snel stijgt en een migraineaanval volgt vaak niet lang daarna. Hersenscans hebben laten zien dat mensen die langdurig last van migraine hebben, zelfs beschadigingen aan hun hersencellen krijgen. Je hersenen zwellen namelijk een beetje op en dat leidt tot het afsterven van hersencellen. Er is steeds meer bewijs dat migraine veroorzaakt wordt door chronische ontstekingen.

Het is dus misschien niet zo vreemd dat mensen die een ketogeen dieet volgen zeggen dat ze sindsdien geen last meer hebben van hoofdpijn en zelfs van hun migraine af zijn gekomen.

Een ketogeen dieet kan een belangrijke rol spelen, omdat het geen graanproducten, geen suikers en geen zaad-oliën (zonnebloemolie, raapzaadolie, etc.) bevat. Dit is heel belangrijk want zowel suikers als zaad-oliën (plantaardige oliën) worden in verband gebracht met de toename in chronische ontstekingen. Er wordt nu dan ook onderzoek gedaan naar het keto dieet als behandelingsmethode bij migraine. Dr Josh Turknett, een neuroloog, die zelf jarenlang aan migraine geleden heeft, laat in zijn boek ‘The Migraine Miracle‘ zien dat wat je eet weleens de trigger voor je migraine zou kunnen zijn.

Bronnen: 

Migraine and metabolism G Casucci 1V VillaniD ColognoF D'Onofrio

Mechanisms of Ketogenic Diet ActionSusan A. Masino 1Jong M. Rho 2 Jeffrey L NoebelsMassimo AvoliMichael A RogawskiRichard W OlsenAntonio V Delgado-Escueta 

Migraine improvement during short lasting ketogenesis: a proof-of-concept study C Di Lorenzo 1G CoppolaG SirianniG Di LorenzoM BracagliaD Di LenolaA SiracusanoP RossiF Pierelli

The Ketogenic Diet as a Treatment Paradigm for Diverse Neurological Disorders Carl E. Stafstrom1,2 and Jong M. Rho3,4,*

https://www.hersenstichting.nl/hersenaandoeningen/migraine/

https://keto-recepten.nl/keto-dieet-migraine-en-clusterhoofdpijn/

Nieuwsbrief

Abonneer u op onze nieuwsbrief voor exclusieve inhoud en alle details achter de schermen.

niet invullen
niet invullen
niet invullen
Uw voor- & familienaam is een verplicht veld
geef een geldig e-mail adres op aub

Instagram