Blog

Rood Vlees

Afbeelding voor "Rood Vlees"

Sinds de WHO in 2015 zijn rapport uitbracht waarbij rood en bewerkt vlees wordt gelinkt aan kanker en op dezelfde hoogte wordt geplaatst als roken, alcohol en asbest hebben vlees en vooral rood vlees een slechte naam gekregen. Als gevolg willen steeds meer mensen vlees uit hun voeding schrappen.

Toch blijft er heel veel ruimte voor nuancering. De conclusie van de WHO, die slechts 2 pagina’s bedraagt, heeft vreemd genoeg amper 56 studies van de initiële 800 bewaard (cherry picking?) als basis van hun statement. 14 studies maken een associatie tussen rood vlees en dikke darmkanker, terwijl 15 studies geen associatie aan het licht brengen. 18 studies maken een associatie tussen bewerkt vlees en dikke darmkanker, terwijl bij 9 studies geen associatie werd geconcludeerd. Enkele belangrijke kanttekeningen: Het overgrote deel van de in het WHO rapport geciteerde studies zijn epidemiologisch van aard. Dit is wetenschappelijk gezien het laagst mogelijk niveau van studie waarbij mensen vragenlijsten over hun eetpatroon invullen en ze zich dus moeten herinneren wat en hoeveel ze exact hebben gegeten tijdens een periode van enkele maanden of jaren. Daarbovenop houden deze studies geen enkele rekening met andere factoren zoals roken, suikerinname, lichaamsbeweging, stress, slaap, … Men kan dus op zijn minst stellen dat de commissie van de WHO een verborgen agenda leek te hebben en hier een politiek statement heeft gemaakt. Elke normale wetenschapper zou op basis van zulke resultaten niet dezelfde conclusie trekken.

Een zeer belangrijke nuance is het verschil tussen bewerkt vlees van “factory farming” en gras gevoederde dieren. Bewerkt vlees komt meestal van “factory farmed animals” die gemanipuleerd worden met hormonen, antibiotica en hoofdzakelijk graan en andere vetmakende koolhydraten krijgen als voedsel. Na de slachting doorloopt het vlees dan nog ontelbare stappen in een fabrieksproces waarbij niet natuurlijke producten worden toegevoegd. Vergelijk dit met onbewerkt natuurlijk vlees van dieren die niet gemanipuleerd zijn met geneesmiddelen en heel hun leven vrij hebben kunnen grazen op de weide. Het spreekt voor zich dat enkel dergelijk whole foods vlees de norm zou moeten zijn en een onderdeel van een gezond voedingspatroon.

Whole foods rood vlees is met voorsprong het meest voedzame product dat we kunnen eten. Het bevat vitamine A,B, zink, ijzer, calcium, een perfecte balans tussen omega 6 en omega 3 vetzuren, maar ook goed opneembare proteïnen. Het schrappen van vlees maakt het heel moeilijk om al deze noodzakelijke bouwstoffen in de voeding te krijgen. Plantaardige vleesvervangers zijn meestal extreem bewerkt terwijl natuurlijk plantaardige alternatieven minder bouwstoffen bevatten en de proteïnen minder opneembaar zijn. Op deze manier zal men aanzienlijk meer moeten eten om min of meer hetzelfde resultaat te krijgen. Supplementeren via synthetische vitaminen zorgt nooit voor dezelfde opneembaarheid als bij natuurlijk voedsel.

Rood vlees is gedurende miljoenen jaren de basis geweest van ons voedselpatroon. Het lijkt kort door de bocht om deze natuurlijke whole food uitgerekend nu te veroordelen als een 1 van de schuldigen voor het omhoogschieten van kankers tijdens moderne tijden.

Ook de ecologische factor wordt heel vaak volledig verkeerd uiteengezet. Er gaan cijfers en statistieken rond die onze consumptie van vlees en vooral rood vlees verantwoordelijk houden voor een groot deel van de broeikasgassen. Ook hier wordt weer geen nuance gemaakt tussen factory farming, waar alles gebaseerd is op kwantiteit en zoveel mogelijk winst, en duurzame boerderijen waar dieren vrij rondlopen en op een natuurlijke manier leven en eten. Iedereen zou het erover eens moeten zijn dat factory farming verboden moet worden, maar zelfs met al die manipulaties leven er minder runderen op de aardbol dan ooit terwijl klimaatverandering vooral een probleem is van de laatste 50 tot 100 jaar. Dit doet ons nadenken of het rund in kwestie mee aan de oorzaak ligt van het probleem of eerder de manier waarop de mens ze manipuleert?

Het concept van duurzaam landbouwen of “regenerative agriculture”, waarbij men zich richt op het herstellen van de bovengrond en het vergroten van de biodiversiteit, gaat nu snel aan populariteit winnen. Op lange termijn kan de kwaliteit van de bodem enkel in stand worden gehouden door grazende dieren die achteraf hun uitwerpselen op de grond loslaten. Ook om de broodnodige planten te kweken en die planten van voldoende voeding te voorzien, is een gezonde bodem essentieel. Het lijkt dus ondenkbaar om enkel nog planten te kweken en consumeren, aangezien de bodem dan op enkele generaties volledig wordt uitgeput en ook de planten nog weinig voedingswaarde bieden voor de mens.

Bronnen: 

https://chriskresser.com/red-meat/

https://www.nature.com/articles/news050221-5

The Soil Will Save Us: How Scientists, Farmers, and Foodies Are Healing the Soil to Save the Planet Hardcover – March 18, 2014  Kristin Ohlson 

Sacred Cow: The Case for (Better) Meat: Why Well-Raised Meat Is Good for You and Good for the Planet Hardcover – Illustrated, July 14, 2020  Diana Rodgers

Nutrition and health--potential health benefits and risks of vegetarianism and limited consumption of meat in the Netherlands] P C Dagnelie 1

Nieuwsbrief

Abonneer u op onze nieuwsbrief voor exclusieve inhoud en alle details achter de schermen.

niet invullen
niet invullen
niet invullen
Uw voor- & familienaam is een verplicht veld
geef een geldig e-mail adres op aub

Instagram