Blog

Waarom is wandelen zo belangrijk voor je gezondheid?

Afbeelding voor "Waarom is wandelen zo belangrijk voor je gezondheid?"

1. Wandelen is goed voor de geest en bloeddruk

Even een frisse neus halen en je gedachten verzetten met elke stap die je doet. Al is het maar een half uur; als je weer thuiskomt voel je je vaak weer een heel ander mens. Uit onderzoek blijkt namelijk dat wandelen het stresshormoon cortisol verlaagt. Ook de bloeddruk en hartslag van mensen die elke dag even een wandeling maken, is lager. Daarom dat veel mensen zich na een wandeling meer ontspannen voelen.

2. Wandelen vergroot je wereld

Wie alleen maar binnen zit, mist heel veel moois van de wereld. En je hoeft er niet eens per se ver voor te reizen! Een wandeling door de wijk of een bos in de buurt kan je wereld al vergroten. Als je je zintuigen maar openstelt en tijdens de wandeling alles in je opneemt. De buurtkat die even langs je benen vleit, een fluitend vinkje in de boom of die prille lentegeur als de mist nog boven de weilanden hangt, maar de zon al aangenaam warm is... Er valt nog zoveel te ontdekken!

3. Wandelen is de minst blessuregevoelige sport

In vergelijking met andere sporten is de kans op een blessure door wandelen erg klein. Bovendien kun je het altijd en overal doen. Je hebt dus geen duur sportschoolabonnement nodig. Alleen een paar goede schoenen. Grote kans dat je die al hebt.

4. Wandelen verbetert je conditie

Met wandelen kun je heel geleidelijk aan je conditie verbeteren. Is deze niet zo goed? Bouw het looptempo steeds een beetje op en maak het rondje langer. De conditie van je longen en hart gaat namelijk vooral vooruit door stevig te wandelen. Vind je het lastig om lang stevig door te wandelen? Pas dan tussendoor je tempo aan van stevig naar rustig en weer naar stevig wandelen.

5. Wandelen in de natuur verbetert je levenskwaliteit

Wie geregeld het drukke stadsleven achter zich laat en door het groen wandelt, verbetert niet alleen de gezondheid maar ook de levenskwaliteit. Met levenskwaliteit bedoelen we in hoeverre je tevreden bent over je leven en lichamelijke gezondheid. Uit een Deense studie blijkt namelijk dat er een verband is tussen de nabijheid van groen en een betere levenskwaliteit. Dus woon je in de stad? Reden genoeg om vaker de natuur op te zoeken!

6. Wandelen is goed voor de weerstand

Een lekkere stevige wandeling is een goede oppepper voor je immuunsysteem. Door te wandelen, zet je letterlijk je lichaam in beweging. Het bloed wordt beter door je lichaam getransporteerd, afvalstoffen worden afgevoerd en je bevordert zo ook de zuurstofopname. Wandel je daarbij ook nog eens in het bos, dan doe je nog een duit in het zakje. Uit een wetenschappelijke studie blijkt namelijk dat de activiteit van de witte bloedcellen toeneemt als men een wandeling maakt door een natuurgebied. En witte bloedcellen zijn weer belangrijk voor - jawel - de werking van ons immuunsysteem.

7. Wandelen verbindt mensen

Nu we gezien de huidige situatie vaak binnen zitten en je sociale leven zich beperkt tot je gezin is het heerlijk om af en toe een frisse neus te halen. Even uit de thuissituatie komen, wat in veel gevallen nu ook je werksituatie is. Ga daarom lekker wandelen en bel tijdens het wandelen een vriend of vriendin om bij te praten. Al wandelend komen er meer verhalen en diepere gesprekken los dan dat je thuis zit. 

8. Wandelen versterkt je spieren

Wandelen is beter dan een uur intensief sporten. Tijdens het wandelen train jij je benen en krijgen je benen een betere bloedcirculatie. Ook wordt de buik en taille strakker van wandelen.

9. Wandelen bevordert je darmgezondheid

Een wandeling maken na een maaltijd verbrandt calorieën, stimuleert en verbetert je spijsvertering. Een stevige wandeling is de beste oefening voor een gezonde stoelgang.

10. Wandelen verbetert je gezondheid

Zelfs als je nog nooit eerder hebt getraind, is het nooit te laat om te beginnen met een gezonde leefstijl, je levensduur te verlengen en je levenskwaliteit te verbeteren.

Misschien ben je tijdens het lezen gemotiveerd geraakt om zelf ook te beginnen met wandelen. En het is ook nog eens gratis. Dus trek je schoenen aan en ervaar voor jezelf wat wandelen voor je doet. Weet je nog niet hoe je moet beginnen? Zoals bij alle dingen, moet je ergens beginnen. Wees weer als een kind. Begin met naar buiten gaan en de ene voet voor de andere zetten. Je zal als snel de positieve effecten van het wandelen ervaren.

Bronnen: 

https://www.wandeling.be/blog/2020/07/04/waarom-is-wandelen-goed-voor-de-gezondheid-10-redenen/

https://www.avogel.nl/blog/7-redenen-waarom-wandelen-gezond-is/ Marjolein Schurink

Health benefits of Nordic walking: a systematic review Marcus Tschentscher 1David NiederseerJosef Niebauer

Walking on sunshine: scoping review of the evidence for walking and mental health Paul Kelly 1Chloë Williamson 1Ailsa G Niven 1Ruth Hunter 2Nanette Mutrie 1Justin Richards 3

Nieuwsbrief

Abonneer u op onze nieuwsbrief voor exclusieve inhoud en alle details achter de schermen.

niet invullen
niet invullen
niet invullen
Uw voor- & familienaam is een verplicht veld
geef een geldig e-mail adres op aub

Instagram